Zeaksantyna - co to jest i w jakich produktach można ją znaleźć?

Podczas pozyskiwania informacji na temat profilaktyki zdrowia oczu można natknąć się na nazwę zeaksantyna. Warto dowiedzieć się, jakie właściwości posiada ten organiczny związek chemiczny, gdzie można go znaleźć, jaki ma wpływ na zdrowie oczu, a tym samym jak ważne jest, aby dostarczać go do organizmu.

 

Zeaksantyna – charakterystyka i właściwości
Zeaksantyna to, wraz z luteiną, karotenoid znajdujący się w siatkówce oka odpowiedzialny m.in. za prawidłowe widzenie. To zarazem substancja pochodzenia roślinnego mająca wpływ na kolor warzyw, owoców czy kwiatów, w których się znajduje. Ze względu na posiadane właściwości określany bywa przeciwutleniaczem (antyoksydantem).

 

Nie bez przyczyny zeaksantynę nazywa się również karotenoidem plamkowym, bo u człowieka to właśnie w plamce żółtej zaobserwować można największe ilości tego organicznego związku chemicznego. Skupia się przede wszystkim w czopkach i pręcikach - czyli fotoreceptorach, dzięki którym człowiek posiada zdolność widzenia zarówno w normalnych, jak i niekorzystnych warunkach.

 

Zadaniem zeaksantyny jest ochrona oczu przed działaniem promieni ultrafioletowych, a tym samym dbałość o prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów. Dodatkowo odpowiedzialna jest za wychwytywanie wolnych rodników i ich neutralizowanie. Niestety z wiekiem ilość karotenoidów w organizmie maleje, a to może przyczyniać się do zmian zwyrodnieniowych w plamce żółtej, które doprowadzają do stopniowego pogarszania zdolności widzenia.

 

Gdzie znajdziemy zeaksantynę?
Przeciwutleniacz ten występuje w takich produktach roślinnych, jak wybrane warzywa, owoce oraz zioła. Dlatego właściwa profilaktyka zdrowia oczu powinna zawierać w sobie zalecenia dotyczące zbilansowanej diety bogatej w witaminy, makro- i mikroelementy, w tym również wspomniany karotenoidy. Oba związki znajdziemy m.in. w zielonych warzywach (brukselka, jarmuż, szpinak, brokuły), pomidorach, papryce, dyni oraz kukurydzy, ale także fiołku polnym i trójbarwnym. Z owoców wymienić należy natomiast arbuza, jagody goi i papaję.

0
Feed

Zostaw komentarz