Luteina - co to jest i gdzie występuje?

Każdy, kto kiedykolwiek chciał dowiedzieć się czegoś więcej na temat profilaktyki zdrowia oczu, spotkał się zapewne z informacją, że luteina wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. To między innymi z tego powodu substancję tę można znaleźć w niektórych produktach aptecznych. Czy luteina występuje w naturze? Jakie właściwości posiada? Dlaczego jest tak ważna z perspektywy profilaktyki zdrowia oczu?

 

Charakterystyka i właściwości

Zanim zastanowimy się nad właściwościami luteiny, wyjaśnijmy sobie, czym jest i skąd się bierze. W słownikach medycznych można spotkać się z dwoma definicjami. Jedna z nich opisuje substancję jako żeński hormon rozrodczy – lepiej znany jako progesteron. Zgodnie z drugą (i to właśnie ona powinna zainteresować nas przede wszystkim) luteina to żółty barwnik naturalnie występujący m.in. w ludzkich komórkach tłuszczowych oraz tkankach roślinnych. Znajduje zastosowanie jako barwnik spożywczy, a także wspomniany już składnik wyrobów o działaniu wspomagającym funkcjonowanie narządu wzroku.

 

To właśnie ten organiczny związek chemiczny jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a dokładniej ochronę przed działaniem wolnych rodników gromadzących się w plamce żółtej, ale także wpływem tzw. światła niebieskiego (emitowanego przez ekrany urządzeń elektronicznych). Miejsce to, zlokalizowane w siatkówce oka, jest w szczególny sposób narażone na wpływ szkodzących organizmowi oksydantów.

 

Ze względu na to, że spore ilości barwnika znajdują się właśnie w siatkówce oka – w razie jego niedoborów może dojść do upośledzenia pracy narządu, a co za tym idzie, postępujących kłopotów ze wzrokiem.

 

Gdzie występuje luteina?

Jak już wspomnieliśmy, barwnik występuje naturalnie w komórkach tłuszczowych oraz tkankach roślinnych. Właśnie z tego względu luteinę można dostarczać do organizmu poprzez zbilansowaną dietę bogatą w warzywa i owoce. Najwięcej znajdziemy jej w szpinaku, brokułach, papryce, marchwi i pomarańczach. Z tego samego powodu w jadłospisie powinny znaleźć się również oleje pochodzenia roślinnego.

0
Feed

Zostaw komentarz